Nálam eper lekvárral kezdődött. Huszonéves lettem, amikor ellenállhatatlan vágy ébredt bennem, hogy a friss nyári eper ízét konzerváljam. Aztán sokáig nem főztem be semmit, szerencsére mindig ott volt Anyukám mennyei sárgabarack lekvárja és különleges savanyúságai.
Amióta azonban rákaptunk a szárított paradicsomra, ipari méretekben fogyasztjuk, így mindig készül házi szárítás. Az örök kedvenc ubi mellett ezt örömmel díszítjük és ajándékozzuk is.
Mivel most sem megyek el gasztro irányba, inkább azt szeretném megmutatni, milyen ízlésesen és praktikusan lehet díszíteni az üvegeket. A dátum és hogy mit tartalmaz az üveg mindig hasznos, de különösen ha ajándékba szánjuk, érdemes még tovább dekorálni azt. A fodrok és csillámok ezúttal is elmaradnak, az egyszerű mutatósság a cél.
Régi konzervek fém kupakjait minőségi, Pinty Plus Evolution akril sprayfestékkel festettem kékre, mely nekem Görögországot, a napfényt, az azúr tengert, a mediterrán ételeket juttatja eszembe. (RAL 5010 Gential Blue)
A munka előtt alaposan elmostam a kupakokat, teljesen szárazak, por- és zsírmenetesek voltak a festéskor. Óvatosan, két vékony rétegben fújtam, közben egy 15 perces száradást beiktatva. Így sokkal tartósabb lesz a festett felület, még a csavargatások után is mintha csak egy vastagabb réteget festettem volna. A Pinty Plus festék egyébként gyönyörűen, egyenletesen fed, ecsettel ezt a sima felületet szerintem nehéz lett volna létrehozni.
A kész kupakok pár hetet vártak a tartalomra, ekkorra készült el a belevaló, a savanyú uborka és a szárított paradicsom. Amikor üvegbe kerültek a finomságok, jöhetett a külső díszítés. A kék – fehér csíkos pékzsineg, hasonló dekortapasz és Dymo feliratozó volt segítségemre a további dekorálásnál.
Egy vékonyabb kartonra húztam egy dekortapasz csíkot, melyet a széle mentén levágtam és kisebb részekre daraboltam. Az egyik felére fecskefarok kivágás került, a másikat egy lyukasztóval lyukasztottam át.
A címke csíkokra Dymo feliratozóval kinyomtam a dátumot, ennyi elég is, hiszen jól látszik mi van az üvegben. A csíkos címkéket színben harmonizáló sötétkék-fehér csíkos pékzsineggel illesztettem az üvegek nyakára.
Egy másik változatnál magára az üvegre ragasztottam a dekortapasz csíkot, erre került a Dymo dátum, az üveg nyakát pedig pékzsineg masni fonja körül.
Neked melyik változat tetszik jobban?
Beszerzési helyek:
Főzzetek lekvárt, tegyetek el befőttet, savanyúságot ti is, és díszítésétek kreatívan ízlésetek szerint!
Szólj hozzá!