Az idén is lila felhőbe borult a kertünk a levendulavirágzás idején. Egyértelmű túlkínálat van, így nem győzöm kitalálni, hogy mi mindenre használjam az illatos virágokat. Korábban már elmeséltem a levendulaszörp készítését, most pedig a szépséges üveg levendulás cukromat mutatom meg.
Az elkészítés nem egy nagy durranás, a teljes virágpompában lévő szárakat levágom, fellógatva szárítom, majd kristálycukorral összekeverve egy zárható üvegbe teszem. Olyan egyszerű, hogy egy 5 éves is meg tudja csinálni. És csinálja is! 😀
A keverék az üvegben “érik” pár hónapot, mialatt a cukor átveszi a levendula illatát és aromáját. Ezután lehet felhasználni, pár kiskanál máris megbolondít bármilyen édességet. Aki nem szeretne virágdarabkával találkozni az ételében, az poríthatja is a mixet – állítólag, én még eddig nem próbáltam ezt – kellemes lilás cukrot kap végeredményként.
Elrontani nem igazán lehet, de két apróságra érdemes figyelni. Ha nem teljesen száraz a virág, a cukor átveszi a nedvességét és összeragad. Ha pedig későn vágjuk le, amikor már magától, a tőn szárad, magok lehetnek benne, ez sem annyira jó.
Mi még pár hetet várunk az idei szüret első tesztjével, addig is tervezgetem melyik sütihez illene ez a kedvelt illatos aroma. Mert egy részét biztosan mi fogyasztjuk el, a másik része azonban gasztro ajándék lesz.
A cukrot kis üvegbe töltve díszítem, majd dekortapasszal, pékzsineggel és egyedi felirattal látom el.
Te használsz levendulacukrot? Mihez? Van hozzá tuti recepted is? Örülnék, ha megosztanád!
Szólj hozzá!