Kellemes dallamok, megkapó látvány meghitt fényeivel, melengető textilek, zamatos ízek és a mennyei illatok együttese teszi számomra teljessé és tökéletessé Karácsony ünnepét és az azt megelőző adventi időszakot.
Bizony gyakran talán bele sem gondolunk, hogy az illatoknak milyen fontos szerepük van életünkben. Például az étel íze sem olyan ha nem érezzük illatát is. Az illatok elfelejtett emlékeket hívnak elő, az orrunk megfellebbezhetetlenül emlékeztet az eltűnt, régi pillanatra.
A Karácsonyhoz különösen sok kellemes illat társul, citrusok, mézeskalács, fahéj, fenyő illata, hogy csak néhányat említsek. De vannak kedves, azonban nem mindenki számára vonzó illatok is. A lányaim például imádják az elfújt gyufa füstös és az égő gyertya sokak számára talán megosztó illatát, mert számukra az otthont és az évnek egy kellemes szakaszát jelzik.
Illatgyertyák, mécsesek, illóolajok kellemes aromája finoman átjárja otthonunk, bár sokan nem szeretik a gyakran mesterséges aromák miatt. Természetes illatosítókat azonban mi is készíthetünk, mutatok is néhány ötletet hogyan.
A Potpurri készítése során aromás gyümölcsöket, szárított és zöldfűszereket helyezünk el egy tálon. Leggyakoribbak a citrusfélék, melyeket felkarikázva (vagy csak a hámozott héjat) lassan 150 C° fokon nyitott sütőajtó mellett szárítsunk. Száríthatjuk sütőpapíron is a fűtőtesten, ekkor már a száradás alatt is mennyei illat jár át mindent.
Fűszerekből a fahéjrúd, a csillagánizs és a szegfűszeg a legnépszerűbb, de más porított vagy egész fűszerrel is szórhatjuk a kompozíciót. A szerecsendió, a rozmaringág is remekül mutat a tálon és illatuk nagyon kellemes.
Persze a szárított gyümölcsöket, fűszereket nem szükséges tálon elhelyezni, egy sütikiszúróval formázott narancshéj füzér nem csak illatos, látványos is. Mivel teljes szárítás után kőkemény lesz, még nedvesen vágjuk formára és úgy fűzzük fel damilra vagy cérnára, tű segítségével. Száradásig (ha levegőn szárítjuk 2-3 nap a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően) fektetve tartsuk.
Ha vízben összefőzzük a fent már említett aromás gyümölcsöket, illatos fűszereket, a szárított potpurrinál intenzívebb illatot kapunk. Válogassunk összeillő aromákat, (a sok különböző illat nem hatásos, kioltja egymást) forraljuk fel vízben, majd fedő nélkül gyenge lángon gyöngyöztessük. Ha már beterítette az illat otthonunkat, hagyjuk kihűlni, de ne öntsük ki, napokig újra és újra használható.
Ötletek:
A legkarácsonyibb:
A fenti megoldás turbó változata ha téli teakeveréket főzünk, akár több adagot egy lábosban. Gyors, finom és a végén el is fogyaszthatjuk a kellemes italt. 🙂
Természetes illatnak nem mondanám, de azért elárulom, hogy nálunk az évnek ebben az időszakában nem csak csillámporral dúsított a házi gyurma, hanem fűszereket, aromákat, illóolajokat is gyúrunk bele a gyerekek legnagyobb örömére. A fahéjas, vaníliás, narancsolajos a legnépszerűbb nálunk, na meg a mandulaaromás, mely a marcipánra emlékeztet. Próbáljátok ki ti is, de csak óvatosan, olyan gyerekkel, aki biztosan megérti, hiába az illat, ez csak játék, nem ehető.
A saját kezűleg válogatott, szárított természetes illatosítók egy csinos dobozba, zacskóba, üvegbe téve, szalaggal, dekortapasszal, pékzsineggel díszítve, fenyőággal, apró díszekkel turbózva gyönyörű ajándék lehet bárkinek.
Neked van jól bevált házi praktikád otthonod illatosítására?
Szólj hozzá!