Szürke, ködös január van, a borongós napokon testünk-lelkünk szomjazik egy kis kényeztetésre. Mi lenne, ha egy dekoratív, ajándékba is adható (a gasztro ajándékok most népszerűbbek mint valaha) csemegével lepnénk meg családunkat, barátainkat és nem utolsó sorban önmagunkat?
Az elkészítés pofon egyszerű, a végeredmény mégis különleges lesz, ha a fantáziádat is beveted az ízesítéskor és a kész csemege dekorálása során.
Olvassz minőségi csokit vízgőz fölött. Használhatsz tej-, fehér vagy ét csokit is, a lényeg, hogy ne tortabevonó, hanem igazi csokoládé legyen. (Én úgy csinálom, hogy egy kis lábosba 2 ujjnyi vizet forralok, a tetejére egy fém edényt teszek, ebbe töröm bele az olvasztandó csoki mennyiség kb. felét. Ha ez felolvadt, fokozatosan adom hozzá a többi darabkát is. A profik biztosan jobban, szakszerűbben csinálják, de nekem ez vált be.)
Olvadást követően lehet ízesíteni, a lehetőségek száma végtelen. Ha forró tejbe mártva forró csoki italt készítesz vagy kávé turbózására szánod, kerüld a nem egyneműre vegyülő, nagyobb darabos dolgokat, és inkább apróbb szemű étkekkel zamatosíts. Ilyen lehet pl. fahéj, citrusok héja, csili por, menta, mézeskalács fűszerkeverék, vanília, kávé, karamell, csepp likőr vagy egyéb alkohol. Ekkor elbír még plusz édesítő anyagot is, cukrot, barna cukrot, mézet…
Ha azonban nyalakodó csemegének szánod, mehet bele szinte minden: apró szemű dísz cukorka, kókusz, csonthéjasok, szárított, alkoholba áztatott gyümölcsök is.
a, A felolvadt és ízesített masszát töltsd kis jégkocka, bonbon vagy apró muffin formákba, állíts bele egy kanalat és várj türelmesen addig, amíg ki nem hűl, és meg nem szilárdul. (Nagyon nem vagyok a hűtőben hűtés híve, megy az szobahőmérsékleten is csak lassabban, és jobb, szebb lesz a végeredmény.)
b, A lefektetett kanalakat óvatosan töltsd meg az olvadt csokival és így hűtsd.
c, Mártsd az egész kanál fejet a csoki masszába és sütőpapíron hagyd megszilárdulni.
Ha már ezen a ponton is gondolsz a díszítésre, az adott kanál ízesítésének megfelelően a félig dermedt masszába tégy látható helyre is az ízesítésre szolgáló alapanyagból. Gondolok itt egy mogyoródarabra, cukorkára, reszelt citromhéjra, kandírozott gyümölcsre.
Jól mutat az is, ha szilárdulást követően pl. a fehér csokira fekete csokival csíkokat húzol vagy egy kis pöttyöt teszel.
Kanálnak bármit használhatsz, de ha ajándékba szánod és nem akarod a családi ezüst készletet szétosztogatni, használj eldobható műanyag vagy fa kanalakat. A műanyag kicsit olcsó hatású lehet, a fa változat azonban nagyon menő, nem utolsó sorban a széles körű dekorációs lehetősége miatt.
Nos, kész vannak a kanalaink, már csak a díszítés és a csomagolás van hátra. A kanalakat jó még a felhasználás előtt díszíteni, ezt legkönnyebben dekortapasszal teheted meg, de festeni, nyomdázni, írni, rajzolni is lehet rá. A csokis kanálvégeket, vagy akár az egész kanalat csomagold átlátszó celofánba, köss rá szalagot, madzagot, pékzsineget, címkézd fel, feltüntetve mit milyen ízesítéssel tartalmaz.
A csokis kanál csodás ajándék lehet Valentin napra.
Karácsonyra és esküvői köszönő ajándéknak is remek pl. egy téli esküvőre.
Judit Karácsonyra készítette el gyönyörű kis ajándék csemegéit, melyet dekortapasszal díszített. Részletesen beszámolóját tapasztalatairól itt olvashatod: Juditu
Fa kanalat a Dekorella Shopban vásárolhatsz, ahol a díszítéshez és csomagoláshoz is találsz kreatív alapanyagokat: dekortapaszt, pékzsineget, papírcsipkét.
Jó móka az egész készítés, a dekorálás és nem utolsó sorban fincsi a végeredmény! Próbáld ki te is!
A képek forrásához katt az adott képre.
Szólj hozzá!