Ha azt kéri valaki, gondoljunk egy gyümölcsre, a magyar emberek 99,9%-nak elsőre az alma ugrik be. Alap magyar gyümölcs. Annyi fajtája van, annyi ízárnyalatban, hogy nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy nem szeretik. Az almaszüret is jó móka, vidám kis fesztivállal lehet megtisztelni az eseményt. Ennek koronája akár ez az egyszerű, de annál finomabb torta is lehet, melynek receptje Dániában élő rokonaimtól származik.
Dán almatorta
Hozzávalók:
- 7 közepes alma
- 1 citrom leve
- 1 pohár fehérbor
- 2 tojás
- 10 evőkanál kristálycukor
- 100 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 8 evőkanál sima liszt
- 1 csésze mazsola
- Rum
- Fél zacskó sütőpor kb. 8-10 gramm
- Zsemlemorzsa
Az almákat hámozzuk meg, uborkareszelőn reszeljük le, és 5 kanál cukorral megszórva a citrom levével elkevert borba áztassuk. A mazsolát szintén áztassuk a rumba egy kis időre. Amíg a gyümölcsök áznak, a vajat 5 evőkanál cukorral keverjük ki, adjuk hozzá a felvert tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Ha a massza egynemű lett, beleszórhatjuk a lecsepegtetett mazsolát, és a levétől kinyomkodott almát. Összekeverjük, és vajazott zsemlemorzsával megszórt edényben, 180ºC-os előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Ha nagyon erősen sül a teteje, letakarjuk. Langyosan fahéjas porcukorral, tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival tálalhatjuk.
És hogy miért szerepel ez egy dekorációval foglalkozó blogon? Nem szeretnék egy gasztroblog babérjaira sem törni, mindössze nagyszerű képeket találtam, melyek megmutatják, hogy milyen hangulatos egy szüret, és egy tál friss gyümölcs is milyen szép atmoszféra-teremtő dísztő elem tud lenni, ha egy illő tálba, kosárkába tesszük megfelelően elrendezve. Ugye?
Képek forrása: The English garden, Garden Trading, Cox and Cox, Matthew Benson
Szólj hozzá!