A szabadtéri esték hangosabb, szilajabb összejöveteleit lassan felváltják a csendesebb borozgatós esték. Összejönnek a barátok, és pár falat mellett a zamatos nedűt kóstolgatva feltárulnak a lélek mélységei is.
A borozgatást különlegessé tehetjük, ha sajtkóstolóvá léptetjük elő az összejövetelt, a sajt mellé szőlőt, egyéb gyümölcsöket, és esetleg roppanó bagettet, sós rágcsálnivalókat kínálunk.
Rendezgessük csinosan el kis csoportokban a sajtokat, díszítsünk szőlővel és csipkés szőlőlevelekkel. A kis sajtdarabokat cimkézzük fel, mert egy-egy ízletesebb darabnak biztosan többen tudni szeretnék majd a nevét. Jó ötlet kis leírást is mellékelni a sajthoz, melyet érdekes információkkal tűzdelhetünk meg, pl. honnan származik a sajt stb. Mivel tesztelésről van szó, tegyünk kis lapokat is a sajtok mellé, hogy mindenki leírhassa a véleményét ha szeretné.
A kínálás sorrendjénél érdemes betartani az alapszabályt, nevezetesen azt, hogy az enyhébb ízű sajtokkal kezdjünk, és úgy haladjunk az erősebb, karakteresebb ízvilágúak felé. Mindegyik sajttípushoz van ajánlott bor, de természetesen új párosítások is hozhatnak meglepően finom végeredményt. A párosításokat a Bor Klub egyik bejegyzéséből vadásztam.
A kemény sajtok /pl. Ementáli/ a fehér és a vörös száraz asztali borokhoz, pecsenyeborokhoz /furmint, nemes kadar/ társíthatók.
A lágyabb sajtokhoz: a fehér és a vörös asztali borok, pl. a muskotály, a szürkebarát illik, a márványsajtokhoz pedig a vörös borok.
A camembert sajthoz: szintén a vörös bor illik, pl. kékfrankos, cabernet.
A fondü /a népszerű, meleg, olvasztott sajtétel/ mellé: a burgundi, a bikavér és a cabernet ajánlott.
A kecskesajt készítők szerint vörösborokhoz: a füstölt vagy a natúr változat, fehér borokhoz a fűszerezett /görögös, provance-i, borsos, fokhagymás-snidlinges/ kecskesajt kiváló.
A sajtokat is, mint a jó vörösbort, ne túl hidegen tároljuk, fogyasztás előtt 1 órával szobahőmérsékleten tartsuk, és így szolgáljuk fel, a kettő együtt ugyanis nagyobb gasztronómiai élvezetet nyújt.
Minimum 6-8 féle sajttal készüljünk, legyen benne lágy, félkemény és kemény sajt is. Darabokban helyezzük a tálra, és ne felejtsünk mindegyiknél kis sajtkést elhelyezni, így mindenki kedvére levághatja a saját falatkáját. Személyenként fél üveg bort, és attól függően, hogy van-e hozzá snack vagy egyéb étel, 22 dkg, 17 dkg vagy 12 dkg sajtot számolhatunk.
A vendégek hálásak lesznek, ha nem csak az asztalon, hanem a lakás több pontján is kis fogpiszkálóra szúrt sajtfalatkákba, és gúlába rendezett gurulós szőlőszemekbe botlanak.
Ki milyen borokat és sajtokat tálalna fel a kóstolón?
Képek forrása: Pottery Barn, Viva Terra, Barnes & Noble, Ezra Pound Cake
Szólj hozzá!