Tökjó – a decoupage

Ugye ígértem Facebookon tökjó bejegyzéseket? Kezdjünk ma egy érdekes, decoupage-os technikával.

tök decoupage

Első lépésben ha nem felel meg a tök színe, akril festékkel lefesthetjük a megfelelőre. A narancssárga alapszín mellett a fehér a legnépszerűbb. Hagyjuk jól megszáradni.

Válasszunk mintát, olyan méretűt, ami a tökre fektetve szépen látszik. A papírt – az a jó, ha minél vékonyabb, így jobban simul, viszont nehezebb vele a munka – vágjuk megfelelő méretűre és alakúra. Decoupage ragasztóval kenjük be a tök felületét ott ahova illesszük a papírt, óvatosan simogassuk el, ne maradjon alatta légbuborék. Jöhet a következő darab. Ha kész az egész, a tök egész felületét  kenjük át decoupage ragasztóval.

Debbie képei sokat segítenek az elkészítés menetének megismerésében. Ő a Country Living Magazinban bemutatott fotók alapján alkotta meg saját dekorációs dísztökjeit.

tök decoupage technikával

Ezt a tököt pl. az alábbi textil minta alapján készítette. Az anyagmintát színesben lemásolta, sokszorosította és azt használta fel a tökhöz.

textil minta tök decougage-hoz

Decoupage -os tök

És íme a  nagyon mutatós végeredmény:

decougage tök

A kilt mintás tökhöz letölthető sablont itt találsz.

decoupage tök

Papír helyett száraz, de még nem mereven ropogós falevelekkel is lehet próbálkozni.

tök levél decoupage-zsal

Sibylle szalvétán talált mintát használt a dekoráláshoz. Valahogy így:

tökdíszítés szalvéta decoupage-zsal

tök dekoráció őszre

Leopárd mintás tök

Az oly népszerű árnykép dekoráció itt is felbukkan. A kép keretét egy csipke szegély adja.

árnyképes tök decoupage

Csinosak, nem? Kedvet kaptál a technika kipróbálásához?

A képek forrása a képekre kattintva érhető el.

Ui. Nézd csak meg közelebbről Debbie tortatálját? Egy felfordított terrakotta cserép, és egy nagyobb cserépalátét lett egymáshoz ragasztva ragasztó pisztollyal, és le lett festve fehérre. Brilliáns!

Tortatál cserépből

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a Dekorella Instagram közösségéhez vagy Facebook csoportjához ahol friss hírekkel, extra tartalmakkal, kulisszatitkokkal várunk. Tematikus csoportokba rendezett inspirációs képekért pedig a Dekorella Pinterest oldalát keresd fel.

Comments

 1. POÓS KATALIN says

  Ezek szenzációsak!!
  Az én ötletem tavaly az volt,hogy vettem kárpitos szöget-feketét-és a narancsszínű tökre különböző mintákat raktam ki.Beleszurkáltam szorosan egymás mellé,általában indás mintákat,az nagyon látványos volt.annyit adtam ajándékba,hogy lassan ipari mennyiségben vettem a szöget..:)
  Jó szórakozás,igazi kreatív látványosság volt.

 2. edit says

  nekem ma sajnos nem sikerült a dekupázsolt tök:( . A tök rücskös felülete miatt nem tudtam szépen ráragasztani a faleveleket. Pedig friss, nem száraz, apró leveleket választottam. Aztán végül a technokol ragasztó segített, hogy a levelek a helyükön maradjanak:)

 3. says

  Sajnálom Edit, hogy nem ment egyszerűen, de látom ügyesen korrigáltad a nehézséget. 🙂
  Azt hiszem a nagyon sima felületű decoupage művek műtökök felhasználásával készültek. Hm én is akartam venni a minap, de a virágosnál egy kisebb darab is 4200Ft volt.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× 5 = negyven