Játékkonyha szülinapra – Tamás

Mint ahogy Emese bejegyzéséből is kiderült, Édesanya megtervezte a babakonyhát, fotókat keresett hozzá és mindent egybevéve előállt egy nagyszerű tervvel. Nekem már „csak” a kivitelezés maradt. 😉

Babakonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

Az anyaggyűjtés viszonylag egyszerűen ment, mert pontosan tudtuk mit szeretnénk. A fő alapanyag az Ikea által hibás áruknak tartott dirib-darabok voltak, ami szerintem kincsesbánya egy barkácsolónak. Darabja 150-190Ft a bútorlapoknak, és mivel úgyis méretre kell vágni a lapokat, a hibás részek eltűnnek.

A munka során a legtöbb időt a lapok szabása vette el, mert a tervbe be kellett illeszteni az egyes darabokat, levágni méretre, és persze az „elméleti” terv a gyakorlatban sok előre nem látott részletet tartalmazott.

A vágás után a csapolás következett. Ez egy jól felszerelt asztalosműhelyben nem nagy művészet, de házi eszközökkel néha show műsorba illő mutatványok kellettek hozzá.

A csapolás összetartotta úgy a bútort, hogy könnyedén lehet rögzíteni. Az „L” pántokat minden sarokban rögzítettem, 2-2 csavarral. Összeszereléskor a sorrendre is gondolni kell, mert nem mindegy, hogy melyik részhez mikor és meddig lehet jól hozzáférni.

Gyermekkonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

Az ajtókat nem a hagyományos bútor zsanérral raktam fel, azok darabja 2-4 ezer Ft. Nem is egyszerű zsanért használtam, mert az túl gyenge lett volna, a használat közbeni igénybevétel miatt. Ehelyett a nyíló felület teljes hosszában futó zongora zsanért használtam.

Gyermekkonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

A beépített csap egy régi darab, bontásból származott, de szerencsére amikor alaposan letisztítottuk, senki sem gondolta volna hogy az korábban kidobásra volt ítélve. A mosogatót egy szintén régi fém tálka helyettesíti.

Játékkonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

A pult fölötti polc rögzítése szintén hátulról, süllyesztett csavarokkal a polc testébe került.

A főzőlapok fekete gumiból készült poháralátétek, ragasztva vannak a pult felületére.

A láb egy fürdőszobai szekrény soha fel nem szerelt lába, ami eddig csak kallódott, de most végre fontos szerepe lett.

A kiegészítők, úgymint fogantyúk, főzőlap kapcsoló, sin és akasztó könnyen becsavarozható volt.

Legvégül a pult és a hátlap, valamint a polc és a hátlap találkozását szilóztam be. Létezik olyan, ami vízbázisú, így nem maró, irritáló hatású, kisgyermek közelében is bátran használható.

Az „asztalosmunka” után még gondos anyuka kezek csinosították és öltöztették igazi konyhadíszbe a kis művet, hogy a mindennapok boldog játékszere lehessen!

Emese a kiegészítőkről:

Konyhaszekrény felső világítás – Lidl (ez elemmel működik, öntapadó, közepét megnyomva világít.)

Babakonyha konyhaszekrény felső világítása

Grundtal sin – Ikea

Grundtal S horgok – Ikea

Lansa fogantyú – Ikea

Panna fekete poháralátét – Ikea

Svep gömb fogantyú – Ikea

Krétatábla (Furnérlemez lefestve)

Játékkonyha oldalán krétatábla

A krétatáblához táblafestéket nem szerettem volna venni, mivel csak kis felületre kellett és nem kívántam több ezret elkölteni a festékre. Több helyen ajánlották viszont, hogy ugyanazt tudja jóval olcsóbban a matt fekete festék, pl. Lazúr vagy az akril. A könnyű tiszta munka érdekében a korábbi jó akril spray tapasztalataimra hagyatkozva beruháztam egy flakon fekete matt Very Well! nevű, Super Spray márkájú, de messze nem szuper akril festékbe. Fele ár volt mint az eddig vett ilyen-olyan márkájú szórófestékek, 800Ft  400ml, de meg kell mondjam a minősége is olyan volt mint az ára. Nem véletlen a mondás: Olcsó húsnak híg a leve. Ha híg nem is volt, de köpködött, fröcskölte a kezelendő felületet, így sajnos nem lett szép az eredmény. Átmenetileg feltettük ugyan firkálni, de mindenképpen szükség lesz egy jobb minőségű szebb fújásra vagy lekenésre. Működni azonban ez is jól működik, kiválóan lehet rá krétával írni rajzolni.

A konyhai edények evőeszközök mind az Ikea Duktig sorozatából származnak, köszönet érte a két kedves szponzornak, Nagymamának és Nagypapának.

Gyerekkonyha főzőkészlet

Baba étkészlet pohár, csésze, tányér, tejkiöntő, cukortartó

Gyermek konyhai eszközök

Gyermek játék étkészlet

Hát így állt össze ezekből + tengernyi szeretetből a mi kis minikonyhánk Livi babának.

Minikonyha gyerekeknek házilag barkácsolva

Comments

 1. says

  Szia Tamás!

  Üdvözöllek a klubban, találkozunk szeptember 25-én? :)

  Gratulálok a konyhához, nagyon klassz lett, látszik hogy igazi apaszív és anyalélek van benne!
  Nagyon örülök neki, hogy egyre többen vagyunk, akik úgy gondolják, sokkal szebb ajándék az, amit saját kezűleg készítünk, mint amit megvehetnénk a boltban.
  Biztos vagyok benne, hogy a gyerekeink is sokkal jobban meg fogják becsülni, hiszen tudják, hogy ebben kicsit mi is benne vagyunk.

  Livi babának nagyon sok boldog szülinapot és sok-sok boldog főzőcskézős órát kívánok! Ír majd gasztroblogot? :)

  Mégegyszer gratulálok!

  Üdv,
  Pepe

 2. Tamás says

  Kedves Aletta!

  Köszönöm! Nagy öröm volt elkészíteni (és persze fáradalmas), de még nagyobb öröm látni a kislányunkat játszani vele!

  Tamás

 3. Tamás says

  Szia Pepe!

  Köszönöm a kedves szavakat, ezek is gyarapítják azt az örömöt, amit a gondos elkészítés és ajándékozás okozott. Bevallom, néha mikor nézem Livit ahogy játszik vele, vagy csak éppen elmegyek a kiskonyha mellett, jól esik ránézni. Felidézi mindazt ami benne van és hogy úgy szeret vele játszani!
  Köszönjük a szülinapi jókívánságot! Livinek már van fotóblogja, amit egyelőre mi szerkesztünk, de már lapozni tudja a képeket, és imádja is nagyon! Pár év és megkapja az admin hozzáférést… :-)

  OK, szept. 25! 😉

  Tamás

 4. says

  Pepe nagyon jól eltaláltad ezt a dolgot a saját készítésű ajándékkal. Sokkal több örömöt ad így, mert nem csak Livi öröme és az ajándékozásé van benne, hanem jó volt
  tervezgetni, beszerezni a hozzávalókat és kivitelezni is mindkettőnknek. Tamás része a kivitelezés nagyrészt az udvaron zajlott, amíg mi lányok a kertben játszottunk.
  Tomi fúrt faragott kalapált, Livi pedig oda-oda sandított. Persze a végjáték amikor már felismerhető lett volna a konyha nem a szeme előtt zajlott, azért hogy igazi meglepi legyen. Ami viszont vicces, hogy ő fejben kisakkozta a dolgot, mert időnként kalapálgat, és a “mit csinálsz?!” kérdésünkre “Babakonyhát” a válasz. :-)))
  Még a titkos minikonyhakészítés is élmény lett neki amit utánozhat!

  Ti pedig készüljetek egy hasonló projektre, hiszen hamarosan a kis Ali baba is beáll majd a konyhára vágyók sorába, és akkor tiétek a pálya! 😉

 5. says

  Grazie, Claudia! E’ grande piacere avere dei visitori e anche commenti dall’Italia! Ho letto dei tuoi articoli, e che cosa ho trovato? Il Ristorante “Dal Topastro”. Complimenti anche a voi! E’ un bello lavoro, molto creativo. Mi ha piaciuto moltissimo la cucina per Barbie. Forse sara’ il nostro prossimo progetto! :-)

 6. says

  Grazie Dekorella! Sono curiosa di vedere i tuoi prossimi lavori. Metto il tuo blog tra i miei preferiti e verrò spesso a leggere… no, non conosco la tua lingua. Verrò spesso ad ammirare le foto dei tuoi lavori! Claudia

 7. Tamás says

  @Tom:

  Actually I didn’t use any complete IKEA furnitures for this baby kitchen. It was built from discounted returned or faulty pieces, shelves, drawer fronts etc. The pieces are mostly 18mm thick fiberboards, the iron parts are from various hobby shops. The back is a 100x60cm tabletop. Do you need more information, measures, etc?

  pls. check also the english sidebar links:

  http://www.ohdeedoh.com/ohdeedoh/toys-toddler/a-betterthanikea-ikea-play-kitchenreader-project–125804

  http://ikeahacker.blogspot.com/2010/09/snowwhite-playkitchen-from-hungary.html

  Tamás

 8. says

  @Tom
  the exact measures are:

  Total height (back) 100 cm
  Table height: 50 cm
  Width: 60 cm
  Depth: 40 cm
  Oven door: 29×21,5 cm
  Right door: 46 cm
  Shelf from top of table: 36,5 cm
  Feet: 2,5 cm

  If you also build one, please feel free to share with us!

 9. Danido says

  Szia Tamás!

  Szeretném megköszönni, hogy megosztottátok eme kis csodás konyhát, melyet Karácsonyra a másfél és a négy éves gyerkőceinknek sikerült is összehozni, legnagyobb örömükre.
  Egyetlen baj csupán az, hogy nekik azt kell mondani, hogy a Jézuska hozta, és nem büszkélkedhetek vele jómagam, de ez legyen a legnagyobb gond.

  Boldog Karácsonyt kívánok nektek, és még egyszer köszönjük az ötletet!

 10. Tamás says

  @Danido

  Örülök ha sikerült jó ötletet adni és örömöt okozni! Kíváncsi vagyok milyen lett a konyhátok, ha gondolod, küldj képet róla!

  Igaz, jó érzés hogy mi csináltuk, mégis a legszebb a gyerekek öröme. A Jézuskának meg úgyis apa, anya mondta hogy mit hozzon, a gyerekek mindig hálásak nekünk! :-)

 11. Mohácsi-Szász Beáta says

  Szia Tamás!!!!

  A héten beszerzem a konyhához valókat,nagyon ügyes vagy!Nagypapi neki vág és összehozzuk a mi kis álomkonyhánkat!!!!!!!!!!!!

  köszönjük!

 12. Tamás says

  @Mohácsi-Szász Beáta:
  Köszönöm a kedves szavakat, sok sikert a műhöz! Remélem a többi testvér-konyha mellett láthatjuk majd! :-)

 13. wickedszti says

  Zseniális!
  Köszönjük, hogy megosztottátok ezt az ötletet, ezzel meg is volna a karácsonyi ajándékunk!
  Tamás, le a kalappal!

 14. says

  @wickedszti: Köszönöm az elismerést, nagy élmény volt elkészíteni, és még nagyobb látni a kislányom örömét játék közben. Remélem sikerül a terv, és csodálatos ajándék lesz!

 15. cukrosmasni says

  Sziasztok!
  köszönöm az ötletet. Nagyon szerettem volna mostanában venni egy kiskonyhát a 2 éves kislányomnak, de nem találtam sose olyat, amibe beleszerettem volna… Na ez olyan! :) És meg fogom csinálni! Valószínüleg hónapokba tellik majd, mert van egy 4,5 hónapos kisfiam is, de jövő 2012 Karácsonyra tuti meglesz és előre látóan már kétszemélyesre tervezem :) Köszi, Tamás! 
  Erika, egy nagyon barkácsolós anyuka :)

 16. Tamás says

  Kedves Erika!
  Örülünk hogy tetszik a kiskonyhánk! Reméljük sikerül elkészíteni és nagy örömet okozni vele! Ha további információra lenne szükséged, írj bátran! Feltétlenül várjuk a végeredményről készült képet!
  Tamás

 17. Évi says

  Sziasztok,
  Először is csodaszép a bútor. Ügyesek vagytok.  Én is most általatok kedvet kaptam hozzá. Már majdnem minden meg van, de egy dologgal elakadtam, abban szeretném a  segítségeteket kérni, hogy a táblához milyen festéket használtatok, hogy írni lehessen rá? Köszi előre is a válaszotokat, további szép napot kívánok, üdv: Évi

 18. says

  Örülünk, hogy tetszik a kis konyhánk Évi! A krétatábla sima matt fekete festékspray-vel lett lefújva 2 rétegben, és azóta is hősiesen állja a sarat. A lényeg, hogy nem kell feltétlenül speciális festék, csak matt ne fényes legyen, erre tapad jól a kréta. Sok sokert a munkához!

 19. Andrea says

  Kedves Dekorella! A Mi Otthonunk ehavi számában döbbenten láttam az általam tervezett és a férjem által elkészített babakonyhát, amivel meg is nyertük a Mi Otthonunk nyári DIY különdíját. Aztán megnéztem a dátumokat és a tiétek egy évvel korábban készült:) A sztori amúgy ua.:  Ikea babakonyha, drága, csináljuk meg. Még a tűzhely gombjai is egyformák, a tűzhely dekorfilcből, a mosogató ua., nálunk a csap régi esernyő íves vége, de van felső polc, színes IKEA poharak, hátsó fal, IKEA sín (bár nálunk az olcsóbb fajta). Az akasztó IKEA kutyafarok. Mindenesetre jót mosolyogtam a történeten:) Andrea

 20. says

  Szia Andrea,

   

  Nem tudom láttam-e a kis konyhátokat már, de most nagyon kíváncsivá tettél. Gratulálok a nyereményhez! Megmutatod az alkotásotok? Nagy örömmel veszem a mostanában megjelenő tendenciát miszerint sok ügyes kreatív szülő maga készíti a játékkonyhát gyermekének olcsóbb környezetbarátabb módon, tele friss ötletekkel. Ez szuper!

 21. wickedszti says

  Kedves Tamás :)
  Elkészült a konyha, facebook-ra feltöltöttem a falamra, nyilvános bejegyzés, tuti megtalálod!
  Köszönjük még egyszer az ötletet, a gyermek odáig van, meg vissza :)

 22. says

  Kedves Eszter!
  Gratulálok, nagyon szép lett a babakonyhátok! Sok örömet kívánok a főzőcskézéshez és kitartást ahhoz a néhány utómunkához!
  Tamás

 23. Lilla says

  Gyönyörű ez a konyha, gratulálok, ügyesek vagytok!! Sokat nézegetem, mert nagyon szeretnék egy hasonlót csinálni. Beszerezni hozzá mindent be tudnék, viszont a férfiak a családban nem tudnak nekem segíteni, én meg "csak" egy anyuka vagyok, aki nem jártas a barkácsolásban. :(

 24. says

  Köszönjük Lilla! :-)

  Javaslom, hogy kutass fel egy kiszolgát komódot aukciós oldalakon, az már szinte egy kész váz nem kell sokat szerelgetni rajta. Arra lehet ragasztani dekorgumi főzőlapokat, és belecsavarozgatni egy-egy fogantyút gomboknak, akasztónak csapnak. 

  Tapasztalatom, hogy ha valamilyen játék nem is tökéletesn kidolgozott a gyerekek akkor is imádják, sőt talán még jobban mert a fantáziájuk kell kisegítse őket és az mindig izgalmas. Szóval bíztatlak, vágj bele bátran! Sok sikert a kis konyhához!

 25. wickedszti says

  Készen van! FB-n fent vannak a képek :))))
  Mikor meglátta, hogy van mosogató, vagy 20 percen keresztül mosogatott :))))))

 26. mini04 says

  Sziasztok! 
  Szuper ez a kis konyha:)), nagyon ügyesek vagytok. Szerintem a férjemmel mi is összehozunk egyet a kislányunknak karácsonyra, most lesz 2 éves és biztos nagyon oda lenne érte. Esetleg tudnál írni méreteket nekem? Hibás bútorlapot még mindíg lehet az Ikea-ban venni? 
  köszönettel: Viki 

 27. says

  Kedves Viki!

  A méretek:

  Teljes magasság (hátul):100 cm

  Asztal magassága: 50 cm

  Szélesség: 60 cm

  Mélység: 40 cm

  Sütő ajtaja: 29×21,5 cm

  Jobb oldali ajtó: 46 cm

  Polc magassága az asztallaptól: 36,5 cm

  Lábak: 2,5 cm

  Bútorlap még mindig van az IKEA-ban, de épp a múlt héten néztük, hogy eléggé megemelték az áraikat. Igaz, még így is megéri.

  Sok sikert a játékkonyha építéséhez, és várom a beszámolót milyen lett.

 28. says

  Sziasztok!
   
  Mi is szülinapra szeretnénk egy babakonyhát és az ikeás annyira drága…. Szuper lett a konyha,igazánbüszkék lehettek rá. remélemrá tudom dumálni apát,hogy csináljuk meg. mennyi idő alatt készült el és mennyibe került? köszi!

 29. says

  Örülünk, hogy tetszik! Huh az árát összesen nehéz megmondani, mert jó áron kaptunk bútorlapokat és sok minden eleve már itthon megvolt. Na meg el is telt a készítése óta 2,5 év, ami sok infót kitörölt. Kb. úgy emlékszem 10.000Ft-ból lett meg mindennel. Mindenesetre bíztatni tudlak csak vágjatok bele, megéri, jóval olcsóbb és egyedibb lesz a végeredmény mint az egyébként nagyon szép Ikeás.

 30. mini04 says

  Szia! Karácsonyra mi is megcsináltuk a kiskonyhát (OBI-ban vágattunk végül is hozzá bútorlapot, és a kisgészítők Obi és Ikea, meg otthoni dolgok újrahasznosítva). Adél (2 éves kislányunk) azóta is előszeretettel főzőcskézik rajta, úgyhogy szuper ajándék tényleg. /képet is küldenék róla, ha adsz egy elérhetőséget/
  Nagy segítség volt a részletes leírásotok!! Köszönöm:)))

  szia: Viki

 31. Tamás says

  Kedves Viki!

  Szívesen megnézzük a kiskonyhát, és hogy milyen nagy örömöt okozott a Adélnak. Küldj kérlek képeket a dekor@dekorella.hu email címre, megmutatjuk másoknak is!

  Köszönettel:
  Tamás

 32. Reni says

  Kedves Viki!
  Olvastam hogy az obiban vágattátok le a bútorlapot? Mennyibe került így nektek? Mi is szeretnénk megcsinálni a lányunknak, és most árajánlatokat kérek bútorlapokra! Obi tőlünk 90 km-re van, és nem tudom hogy megéri elmennem oda! Várom a válaszod. Kedves Tamás! Neked pedig gratulálok nagyon szép lett a kis konyha!

  Köszönettel: Reni

 33. Tamás says

  Kedves Reni!
  Köszönöm, örülök hogy tetszik!
  Nem csak Obiban lehet bútorlapot vágatni, vannak lapszabászatok, ahol ugyanúgy megcsinálják. A miénket én magam vágtam körfűrésszel. Dekopírfűrésszel nem lehet vágni, cakkos lesz a széle, lepattogzik a borítás a farostlemezről.
  Ha már lapszabászatra viszitek, érdemes a csapolásoknak is vágatni lyukakat, az sem volt egyszerű állványfúró nélkül…
  Tamás

 34. Mariann says

  Kedves Tamas!

  Nagyon nagyon jol nez ki amit osszehoztatok a paroddal.Ennek osztonzesere mi is beindulunk apaval,remelem nekunk i sikerul hasonlot osszerakni.Plusz remelem itt Angliaban is sikerul hozzajutnunk mindenhez.Nagyon izgatott vagyok.Megegyszer gratulalok Nektek,nagyon ugyesek vagytok :)

 35. Tamás says

  Köszönjük szépen Mariann! Örömteli feladat volt elkészíteni, csak biztatni tudlak kezdjetek neki az elkészítésnek. Ha elkészült örülnénk egy képnek hogy sikerült!
  Tamás

 36. kisjudy says

  Kedves Tamás! Érdeklődni szeretnék, hogy a hozza való kellékeket hol szeretete be?! (Csaptelep, mosogatós…stb) kb mennyiből hozta ki a kis konyhát?! Nagyon szép, gratulálok hozzá! Üdv. Judit

 37. says

  Kedves Judit,

  Örülünk, hogy tetszik a kis konyha. A hozzávalók legfőbb beszerzési forrás az IKEA Fynd részlege volt és barkácsboltok. Már pár év eltelt a készítés óta, de úgy rémlik 10000 Ft körül jött ki mindennel. Abszolút megérte, azóta is imádják a lányok!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


hat + 8 =