Játékkonyha szülinapra – Tamás

Mint ahogy Emese bejegyzéséből is kiderült, Édesanya megtervezte a babakonyhát, fotókat keresett hozzá és mindent egybevéve előállt egy nagyszerű tervvel. Nekem már „csak” a kivitelezés maradt. 😉

Babakonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

Az anyaggyűjtés viszonylag egyszerűen ment, mert pontosan tudtuk mit szeretnénk. A fő alapanyag az Ikea által hibás áruknak tartott dirib-darabok voltak, ami szerintem kincsesbánya egy barkácsolónak. Darabja 150-190Ft a bútorlapoknak, és mivel úgyis méretre kell vágni a lapokat, a hibás részek eltűnnek.

A munka során a legtöbb időt a lapok szabása vette el, mert a tervbe be kellett illeszteni az egyes darabokat, levágni méretre, és persze az „elméleti” terv a gyakorlatban sok előre nem látott részletet tartalmazott.

A vágás után a csapolás következett. Ez egy jól felszerelt asztalosműhelyben nem nagy művészet, de házi eszközökkel néha show műsorba illő mutatványok kellettek hozzá.

A csapolás összetartotta úgy a bútort, hogy könnyedén lehet rögzíteni. Az „L” pántokat minden sarokban rögzítettem, 2-2 csavarral. Összeszereléskor a sorrendre is gondolni kell, mert nem mindegy, hogy melyik részhez mikor és meddig lehet jól hozzáférni.

Gyermekkonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

Az ajtókat nem a hagyományos bútor zsanérral raktam fel, azok darabja 2-4 ezer Ft. Nem is egyszerű zsanért használtam, mert az túl gyenge lett volna, a használat közbeni igénybevétel miatt. Ehelyett a nyíló felület teljes hosszában futó zongora zsanért használtam.

Gyermekkonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

A beépített csap egy régi darab, bontásból származott, de szerencsére amikor alaposan letisztítottuk, senki sem gondolta volna hogy az korábban kidobásra volt ítélve. A mosogatót egy szintén régi fém tálka helyettesíti.

Játékkonyha saját kezüleg Ikea alapanyagokból

A pult fölötti polc rögzítése szintén hátulról, süllyesztett csavarokkal a polc testébe került.

A főzőlapok fekete gumiból készült poháralátétek, ragasztva vannak a pult felületére.

A láb egy fürdőszobai szekrény soha fel nem szerelt lába, ami eddig csak kallódott, de most végre fontos szerepe lett.

A kiegészítők, úgymint fogantyúk, főzőlap kapcsoló, sin és akasztó könnyen becsavarozható volt.

Legvégül a pult és a hátlap, valamint a polc és a hátlap találkozását szilóztam be. Létezik olyan, ami vízbázisú, így nem maró, irritáló hatású, kisgyermek közelében is bátran használható.

Az „asztalosmunka” után még gondos anyuka kezek csinosították és öltöztették igazi konyhadíszbe a kis művet, hogy a mindennapok boldog játékszere lehessen!

Emese a kiegészítőkről:

Konyhaszekrény felső világítás – Lidl (ez elemmel működik, öntapadó, közepét megnyomva világít.)

Babakonyha konyhaszekrény felső világítása

Grundtal sin – Ikea

Grundtal S horgok – Ikea

Lansa fogantyú – Ikea

Panna fekete poháralátét – Ikea

Svep gömb fogantyú – Ikea

Krétatábla (Furnérlemez lefestve)

Játékkonyha oldalán krétatábla

A krétatáblához táblafestéket nem szerettem volna venni, mivel csak kis felületre kellett és nem kívántam több ezret elkölteni a festékre. Több helyen ajánlották viszont, hogy ugyanazt tudja jóval olcsóbban a matt fekete festék, pl. Lazúr vagy az akril. A könnyű tiszta munka érdekében a korábbi jó akril spray tapasztalataimra hagyatkozva beruháztam egy flakon fekete matt Very Well! nevű, Super Spray márkájú, de messze nem szuper akril festékbe. Fele ár volt mint az eddig vett ilyen-olyan márkájú szórófestékek, 800Ft  400ml, de meg kell mondjam a minősége is olyan volt mint az ára. Nem véletlen a mondás: Olcsó húsnak híg a leve. Ha híg nem is volt, de köpködött, fröcskölte a kezelendő felületet, így sajnos nem lett szép az eredmény. Átmenetileg feltettük ugyan firkálni, de mindenképpen szükség lesz egy jobb minőségű szebb fújásra vagy lekenésre. Működni azonban ez is jól működik, kiválóan lehet rá krétával írni rajzolni.

A konyhai edények evőeszközök mind az Ikea Duktig sorozatából származnak, köszönet érte a két kedves szponzornak, Nagymamának és Nagypapának.

Gyerekkonyha főzőkészlet

Baba étkészlet pohár, csésze, tányér, tejkiöntő, cukortartó

Gyermek konyhai eszközök

Gyermek játék étkészlet

Hát így állt össze ezekből + tengernyi szeretetből a mi kis minikonyhánk Livi babának.

Minikonyha gyerekeknek házilag barkácsolva

Comments

 1. Mariann says

  Kedves Tamas!

  Nagyon nagyon jol nez ki amit osszehoztatok a paroddal.Ennek osztonzesere mi is beindulunk apaval,remelem nekunk i sikerul hasonlot osszerakni.Plusz remelem itt Angliaban is sikerul hozzajutnunk mindenhez.Nagyon izgatott vagyok.Megegyszer gratulalok Nektek,nagyon ugyesek vagytok 🙂

 2. Tamás says

  Köszönjük szépen Mariann! Örömteli feladat volt elkészíteni, csak biztatni tudlak kezdjetek neki az elkészítésnek. Ha elkészült örülnénk egy képnek hogy sikerült!
  Tamás

 3. kisjudy says

  Kedves Tamás! Érdeklődni szeretnék, hogy a hozza való kellékeket hol szeretete be?! (Csaptelep, mosogatós…stb) kb mennyiből hozta ki a kis konyhát?! Nagyon szép, gratulálok hozzá! Üdv. Judit

 4. says

  Kedves Judit,

  Örülünk, hogy tetszik a kis konyha. A hozzávalók legfőbb beszerzési forrás az IKEA Fynd részlege volt és barkácsboltok. Már pár év eltelt a készítés óta, de úgy rémlik 10000 Ft körül jött ki mindennel. Abszolút megérte, azóta is imádják a lányok!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


6 × hat =